Vad avgör “hur mycket” smittad man blir av viruset SARS-CoV-2, och hur blir man mest respektive minst exponerad för viruset i olika vardagssituationer?
Som jag skrivit tidigare spelar ju bl.a. mängden virus man utsätts för roll för hur sjuk man blir i Covid-19. Men hur mycket virus utsöndras tex när man hostar? Och vilka vardagssituationer är mest riskfyllda?
Bl.a. biologiprofessor Erin Bromage, och även Chris Kresser, har skrivit om det och jag har försökt att göra en svensk sammanfattning här.
Risken för att smittas av SARS-Cov-2 och “hur mycket du smittas” handlar om exponering för virus * tid. Alltså, ju större din exponering för viruset är (dvs mängden virus) och ju längre tid du utsätts, desto högre är din risk för infektion.
1) EXPONERING
Den huvudsakliga drivkraften för exponering för viruset är luftburen / droppsmitta och sekundärt ytkontakt.
För att bli smittad måste du bli utsatt för en smittsam dos av viruset. Baserat på studier på infektionsdos med andra coronavirus, uppskattar man att så lite som 1000 SARS-CoV2-viruspartiklar behövs för att en infektion ska få fäste.
För att minimera vår risk för exponering måste vi förstå både den luftburna exponeringen (hosta, nysa, andas, prata) och ytkontakten mht viruset.
Nysning är det värsta. En nysning ger cirka 30 000 droppar som kan färdas med en hastighet på över 300 km/h! Dropparna från en nysning är små, kan färdas över ett rum och är benägna att dröja sig kvar i luften.
Hosta är nästa. En hostning ger ca 3 000 droppar som färdas i ca 80 km/h. De flesta dropparna från hosta faller snabbt till marken, men vissa kan hålla sig i luften.
Det här innebär att om en person är smittad kan en enda hostning eller nysning resultera i så mycket som 200 000 000 virala partiklar! Alltså mycket mer än de 1 000 som behövs för att orsaka en infektion.
Samtal / prata: En helt ny studie fann att ett samtal kan resultera i 1 000 droppar, och dessa droppar kan dröja sig kvar i luften i genomsnitt 8–14 minuter.
Ett andetag kan frigöra 50–5 000 droppar. De flesta faller snabbt ner till marken, så även om ett andetag fortfarande kan innehålla tillräckligt med droppar för att infektera någon, är risken lägre eftersom dropparna faller till marken snabbt.
Ytor: De flesta studier tyder på att kontakt med viruset på ytor endast står för cirka 10 procent av infektionerna. Badrum – särskilt offentliga – utgör sannolikt den största risken.
2) VAR / VILKA MILJÖER UTGÖR STÖRST RISK
Med ovan exponering, samt tidsfaktorn i åtanke:
Risken för infektion i utomhusmiljöer är mycket låg.
Endast ett enda utbrott har spårats till en utomhusmiljö. Det innebär att det är säkert att ta promenader eller göra andra utomhusövningar och till och med spendera tid med andra i små grupper utomhus, så länge man håller lämpligt avstånd.
Den högsta risken för infektion uppstår när du tillbringar långa perioder med grupper av människor i slutna utrymmen. Särskilt när ventilationen är dålig.
Inomhus födelsedagsfirande och andra fester, begravningar, bröllop, restauranger, kontor och andra arbetsplatser inomhus, konferenser, kyrkor och teatrar har alla varit källor till betydande utbrott.
Korta besök i livsmedelsbutiken eller andra detaljhandelsplatser innebär ganska låg risk.
Infektion är en produkt av exponering * tid. I en livsmedelsbutik är luftvolymen stor, och om personal och andra håller avstånd och är försiktiga är sannolikheten för att bli utsatt för ett stort antal andningsdroppar (och därmed viruspartiklar) låg. Och eftersom du bara är där en relativt kort tid så minskar det risken.
Att vara på en arbetsplats inomhus kan vara hög eller låg risk.
Detta beror på faktorer som:
- om utrymmet är väl ventilerat
- om adekvat social distans upprätthålls
- om munskydd bärs
- antal anställda närvarande
Risken på gymmet och andra träningsplatser inomhus varierar.
På samma sätt som ovan ang arbetsplatser. Om gymmet strikt begränsar antalet närvarande medlemmar, ventilationen är bra och du torkar av ytor är risken ganska låg – dock betydligt högre än vid utomhusträning.
Men allt beror som sagt på ovan faktorer. Ett curlingevent i Kanada med 72 deltagare ledde till att 24 av dem blev smittade…
https://www.erinbromage.com/post/the-risks-know-them-avoid-them
Anders Rosén says
Anna alltid lika aktuell och pedagogisk!
Tack!
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack snälla Anders för ditt engagemang 🙂
Stina says
Allt är så intressant som du delar med dig av! Du har lärt mig väldigt mycket och förändrat mitt liv till det bättre! Stort tack Anna!
Tips på podd, (vet att du tagit upp tidigare ) men skulle vilja höra mer om visuella tecken på kroppen kopplat till vilka obalanser det kan handla om ex angående naglar, huden etc.
Du gör ett fantastiskt arbete och så viktigt!
Anna Sparre @ 4health.se says
Tusen tack Stina!
Anette Pettersson says
Tack för tydlig och bra information!
Hur är det med smitta i utomhusaktivitet som cykling?
30 cyklister i en klunga, hur hög är risken för smittspridning då?
Anna Sparre @ 4health.se says
Tror inte att det finns forskning på just det 😊 Men utomhus generellt bra, det du vill undvika är att någon andas eller hostar rakt på/mot dig
Anette Pettersson says
Tack för supersnabbt svar!
Jag ser framför mig att jag cyklar rakt in i alla framförvarandes andedräkt om jag befinner mig i en cykelklunga. Att hastigheten gör att jag fångar upp mycket av allt som andats ut som finns i luften innan det hinner falla till marken. Rimligt eller orimligt?
Bernt says
Hur kan ni säga att en nysning färdas i 300 km/tim när fråga lund testade nysningen och kom fram till ca 15km /tim